Sinnenas trädgård

Inom arbetsterapi är trädgårdsarbete ett utmärkt sätt att rehabilitera människor efter en förvärvad hjärnskada.

På flera sjukhus i Sverige finns det utarbetade arbetsmetoder där man får påta i jorden och ge liv åt vackra växter. Detta ger en känsla av trygghet, lugn och ro, närhet samt stimulerar alla våra sinnen.

Arbetsterapeuter använder trädgårdsterapi som rehabilitering både för sjuka barn och personer med utbrändhet. Forskningen visar på fina resultat i
återhämtning efter till exempel en stroke. Vår underbara trädgårdsmästare Jif utbildar er i engelsk traditionell trädgårdskultur på plats i vår svenska miljö med enkla medel. Vi utbildar personalen som sedan kan starta en trädgårdsgrupp med de boende.

Efter några veckor överlåter vi trädgården till de äldre att vårda ömt. Med händer, dofter, känslor och smaken av hemodlade örter och kryddor upplever de en mer meningsfull vardag på sitt äldreboende. En fantastisk mötesplats för både de boende och personalen, men även för de anhöriga!

Många vittnar om tryggheten och kravlösheten med Sinnenas trädgård. De uttrycker även en ökad kompetens och en framtidstro. Det ger en känsla av livskvalitet, man färdas tillbaka till gamla tider när man följde årstidsväxlingarna i bondesamhället. Tänk att få se när de växter man planterat slår ut!

Jord, odlingsbänkar, krukor, lökar, skott och annat smått och gott ingår i leveransen och givetvis är allt material miljövänligt!