Konst

Målarstugan

Det kreativa rummet existerar hos de äldre på deras vårdboende. Vi plockar fram lusten och motivationen med hjälp av konstmaterial och tillsammans med de nyfikna deltagarna skapar vi en kreativ ”ateljé”. De äldre ska ha möjlighet att prova olika material. De får tillgång till akvarellfärg, akryl, pastellkritor med mera. Vi har även med oss lera, trä, lera, m.m.

Vi kommer och levererar material samt utbildar personal. Deltagarna behåller det de har gjort och vi avslutar med en stunds reflektion kring alstren. Tonvikten i arbetet är i den skapande processen.

Efter några veckors målande avslutar vi med en utställning som inleds med en vernissage. Det bjuds på snittar och något alkoholfritt bubbel att dricka. Det blir en fin tillställning som uppskattas väldigt av deltagande konstnärer, anhöriga o andra intresserade.

 

”Gerd, 94 år, kom till målarstugan och satt först en stund och tittade på de andra. Sedan började hon måla ett rött hus, några träd i bakgrunden och en väg fram till dörren. Hon berättade om sitt liv i Småland. När Gerd var klar med sin teckning tackade hon för att hon fick delta i konstkursen (!), reste sig och gick tillbaka till sitt rum. Kvarglömd i aktivitetsrummet stod rullatorn…”

”Jag har aldrig målat förut. Det var så roligt, tänk att jag kunde måla fina pelargoner och ge bort tavlor på födelsedagen till mina barnbarn.”
Gerd, 96 år, Östermalm

”I början var det lite svårt att förstå, men när vi hade fått prova målarstuga själva förstod jag precis hur enkelt det är. Jag som trodde att jag var helt obegåvad! Min chef frågade om jag ville hålla i målarstuga och nu ser jag fram mot onsdagarna”
Vårdbiträde, 28 år, Tyresö kommun